Avaleht » Filmiliigid

Uus Maailm (2011)

Dokumentaalfilmid Kestus: 88:00

Mälestused

Madle Lippus:

«Lõpuks väsisin sellest pidevast filmimisest ikka väga ära,» tunnistab ka filmi teine peategelane Madle Lippus, keda filmis küll vaid hüüdnimega Kaku hüütakse. «Kuigi algul oli see omamoodi põnev. Aga kui sind ikka päevast päeva jälgitakse ja su teadvusse jõuab, et sellest tuleb film, mis on igaühele vaadata, polnudki enam nii lõbus,» tunnistab Madle. «Pealegi ma ei mäletanud enam, mida ma viis aastat tagasi rääkisin. Nii et üha sagedamini hakkasin ma mõtlema, et oleks tore, kui tänasele üritusele tuleks Jaan ilma kaamerata.»
Madle Lippus: «Pole just lõbus, kui sind päevast päeva jälgitakse.» (2012). Õhtuleht, 6. jaan.

Kaire Kenk-Jokinen küsitleb Madle Lippust:

Seltsist valmis ka 2011. aasta filmiks kuulutatud dokfilm «Uus Maailm». Kuidas on filmitegemine seltsi liikmete elu mõjutanud?
See on päris veider kogemus, kui keegi sinu ja su sõprade elust filmi teeb. Isegi kui see, mis lõpuks välja kukub, on rohkem mängufilm kui dokk. Olen filmi «Uus Maailm» vaadanud kaks korda ja ka teisel korral ajas see mind pisarateni naerma ja tegi siis jälle kurvaks. Sellepärast see film mulle lõppkokkuvõttes meeldibki – ta puudutab. Ja kui ma filmi lõppedes tõusen, siis on hea, inimese moodi tunne.

Film lõpeb kurvalt - nagu tabanuks seltsi madalseis ja edasi ootaks vaid laialiminek. Kas see on ka päriselt nii?
Ei ole meil mingit madalseisu. Jah, me jäime seltsimajast ilma, mina läksin poole kohaga nö tavatööle. Samas on meil Koidu tänaval juba uus kooskäimise koht – Kapsad, meie seltsi liikmete arv suureneb iga aastaga ja ka liikmemaksudest laekuv rahasumma suureneb aasta-aastalt. Aasta 2012 oli meil selline järelekatsumise aasta. Seltsimaja enam pole, oli teisigi olulisi muutusi, aga selts püsib endiselt ja tänavafestival tuleb taas, toimub 31. augustil ja 1. septembril. Meie tänavafestivalgi on heaks näiteks, et Uue Maailma Selts elab edasi.
Kenk-Jokinen, K. (2013). Madle Lippus: Igal tänaval olgu oma selts! Pealinn, 16. aug.

Erko Valk:

«Eks seda ole näha ka filmis, et lõpuks ei olnud enam lõbus,» iseloomustab Uue Maailma ja ka filmi üks keskseid tegelasi Erko Valk viieaastast võtteaega.
«Aga eks Jaan tegi seda, mida ta tegema pidi. Kuigi nii mõnigi kord sai kaamera minema saadetud.» Erko sõnul võib filmist jääda mulje, et seltsimaja uste kinnipanemisega sai otsa ka ühe sõpruskonna lugu. «Aga see pole kaugeltki nii,» rõhutab Erko. «Mille kõige paremaks näiteks on seltsi raamatu «Uue Maailma lood» esitlus täna ja mille kaante vahele on koondatud selle kandi vanemate ja uuemate elanike lood. Usun, et see raamat on ilmekaks näiteks, et asjad lähevad edasi,» on Erko Valk endiselt optimistlik.
Kulli, J. (2012). Erko Valk: «Nii mõnigi kord sai filmikaamera minema saadetud.» Õhtuleht, 6. jaan.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm