Avaleht » Filmiliigid

Estonia mälestusmärgid (1996)

Eesti Kroonika nr 10 (1563), oktoober 1996

2/4

Filmikroonikad

Huviinfo

Parvlaeva Estonia katastroofis hukkunute mälestusmärk

Mälestusmärk asub Võrus Seminari väljakul ja on pühendatud neile võrulastele, kes hukkusid 1994.a 28.septembri tormisel ööl reisiparvlaeva "Estonia" katastroofis. Mälestusmärk on püstitatud 1996.aastal (skulptor M.Karmin).
http://www.puhkuseestis.ee/vaatamisvaarsused?sightseeing_id=727

Hukkunutele on püstitatud mälestusmärgid
Tallinnas Paksu Margareeta juures
Hiiumaal Tahkuna poolsaarel Tahkuna neemel
Pärnus jõe paremal kaldal, muuli alguse ja jõesuudme lähedal
Saaremaal Ninase pangal
Võrus Katariina kiriku juures
Stockholmis Djurgårdenis Vasa muuseumi (Vasamuseet) lähedal
http://et.wikipedia.org/wiki/Estonia_%28laev%29

Siia Tahkuna neemele , kui õnnetuspaigale kõige ligemale pinnale, püstitati mälestusmärk  ajaloolase ja kooliõpetaja Ants Rebase algatusel ning annetustest kogutud raha eest ja suures osas ühiskondlikus korras tehtud tööna hingedepäeval, 02. novembri 1995.a.
Mälestusmärk püstitatud on nii parvlaevas Estonia hukkunud laste mälestuseks (kellest mitte ükski ei pääsenud) kui katastroofi läbi orvuks jäänute ja ka laevas olnud sündimata lastele. Autor Mati Karmin.
http://www.puhkuseestis.ee/vaatamisvaarsused?sightseeing_id=649

Estonia monumendid, mille sünni juures on olnud Mati Karmin:

1. Võru. Idee autor Vambola Moldov. Monument sümboliseerib vetesügavusse vajuvat laeva, millest ulatuvad välja paluvad käed. Materjal: pronks, graniitplaadid (1996).
2. Pärnu. Kavand kannab nime «Pööris». Monument kujutab sakraalhoonet, mille ülemises osas moodustub kaks risti: üks metallkonstruktsioonidest ja teine näiliselt juhuslikult paigutatud konstruktsioonielementidest. Materjal: raud, pronkslatt, roostevaba toru ja graniit (1997).
3. Hiiumaa, Tahkuna poolsaare tipp. Monument kujutab mere poole kaldu kellatorni. Kellatorni otsas on rist, mis liigub kella hoidva pendlina. Materjal: raud, roostevaba toru, messingkell, graniit (1995).
4. Saaremaa, Ninase pank. Monument kujutab metallsilda, mis ulatub üle pankranniku serva mere poole. Materjal: raud, puit ja teras (planeeritav valmimisaasta 1997).
http://www.postimees.ee/leht/97/09/26/kultuur/kunst.htm

Merele jäänute lähedased tahavad täna olla rahus

Esimene spontaanselt loodud mälestusmärk on Tallinnas Rannavärava juures asuv valge rist. Kuigi nüüd on sealsamas kõrval olemas ka katkenud teed sümboliseeriv monument, on rist nõnda omaste hinges, et seda ei söandata maha võtta. "See oli esimestel päevadel suureks lohutuseks, mõni ei lahkunudki selle juurest. Seal saavad kord aastas nüüd paljud lähedased kokku, meid ühendab justkui sünge sugulus,"
http://www.epl.ee/news/eesti/merele-jaanute-lahedased-tahavad-tana-olla-rahus.d?id=50792119

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm