Avaleht » Filmiliigid

Estcoy-8 (2022)

Dokumentaalfilmid Kestus: 104:00

Huviinfo

Režissöör oma filmist

Intervjuu režissöör Erik Tikaniga:

https://kroonika.delfi.ee/artikkel/120000562/traagilise-estcoy-8-rezissoor-mindki-sokeeris-kui-raadiojaamast-kolas-mees-on-maas-votan-ule-saatke-meedikuid-juurde
Niin, M. (2022). Traagilise “Estcoy-8” režissöör: mindki šokeeris, kui raadiojaamast kõlas: „Mees on maas, võtan üle, saatke meedikuid juurde!” Kroonika, 15. jaan.

Kuula ka:

https://www.aripaev.ee/raadio/episood/estcoy8-autor-sodurid-vajavad-koiksugu-tuge-paraku-kuuleb-selle-kohta-uksnes-kriitikat

Arvamusi

Peeter Kormašov: „On raske ja liigutav vaadata, kuidas ise napilt surmasuust pääsenud mehed lähevad mõtteis tagasi toimunu keskele. Filmis näidatakse Estcoy-8 liikmete iga-aastast kohtumist, kui nad käivad hukkunud kaaslaste haudadel ja külastavad nende perekondi. Režissöör laseb kõnelda piltidel ja vaikusel, mis muudab filmi sõnumi mõjuvamaks kui suured sõnad. Action’it ei maksa oodata: see on pigem aeglane meenutus, elu pärast märulit.

Tikan on ise missioonil käinud ja ehk just seetõttu puudub linateosest läila paatos – see on karm, julm, aus ja sügavalt puudutav lugu.“ /---/

Arvustuse täistekst:
https://epl.delfi.ee/artikkel/95678205/filmiarvustus-missioonil-kainud-sodur-osa-sinust-jaab-sinna
Kormašov, P. (2022). Missioonil käinud sõdur: osa sinust jääb sinna [filmist „Estcoy-8”]. Eesti Päevaleht, 21. jaan.

Tuuli Jõesaar: „„Esimest korda on päris suurelt ette võetud hukkumiste teema ja mis emotsioonid meestel sellega seoses on. See on teema, mida me siiani pole tahtnud avada, ja mina ütlen küll, et see on hea algatus,” sõnab kolonel Vahur Karus, praegune kaitseväe akadeemia ülem ja toonane värske Scoutspataljoni ülem.

„Ma ei tea, miks on vaja vanu haavu lahti kiskuda,” on vastupidisel seisukohal kindral Ants Laaneots, praegune riigikogu liige, kes oli toona Eesti kaitseväe juhataja.

Filmi autor Erik Tikan on samuti missioonisõdurina Afganistanis käinud ja ametivenna kaamera ees räägivad mehed vabamalt kui iial varem.

Film ei võta hoiakuid ega keskendu üksust tabanud kaotuste põhjuste otsimisele.“ /---/

Loe edasi:
https://epl.delfi.ee/artikkel/95693793/estcoy-8-oli-inimestele-tragoodia-eesti-riigile-voit
Jõesaar, T. (2022). Estcoy-8 oli inimestele tragöödia, Eesti riigile võit. Eesti Päevaleht, 21. jaan.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm