Avaleht » Filmiliigid

Kohtumised tänaval (1960)

Dokumentaalfilmid Kestus: 20:08

Huviinfo

Tootmine ja levi

Tootmisperiood: 13.10.1960 - 24.12.1960

Linastusluba 24.12.1960: ENSV Kinokomitee lubab linastada dokumentaalfilmi "Kohtumised tänaval" kogu Eesti NSV kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajaga kuni 24.12.1962.

18.01.1961 NSVL Kultuuriministeeriumi Filmitootmise Peavalitsus lubab dokumentaalfilmi "Kohtumised tänaval" dubleerida vene keelde üleliidulisel ekraanil näitamiseks. Ühtlasi peetakse vajalikuks diktoriteksti põhjalikku ümbertöötamist vastavalt eestikeelse variandi läbivaatusel tehtud märkustele ja soovitustele.

23.02.1961 NSVL Filmitootmisvalitsus esitab filmi venekeelse variandi NSVL Kultuuriministeeriumile. Dublaaži diktoriteksti autor on S. Zenin.   

27.02.1961 NSVL Kultuuriministeeriumi Filmirepertuaari kontrolli osakond lubab linastada dokumentaalfilmi "Kohtumised tänaval" kõigis NSVL kinovõrkudes igasugusele auditooriumile tähtajaga kuni 1.09.1964.

Allikas: Eesti Filmiarhiivi toimik nr 1742.

Filmist toonases ajakirjanduses

P. Lugovskoi: „Koos filmiga "Taassünd" jookseb Kinoteatris "Pioneer" veel kaks "Tallinnfilmi" stuudio uut dokumentaalfilmi — "Kohtumised tänaval" ja "Ekspeditsioon Kamtšatkale". Enne kui nendel filmidel peatuda, tuleb avaldada tänu kinoteatri ja Filmilaenutuskontori töötajaile, kes on Tallinna Kinostuudio filmidest koostanud mitmekesise programmi. Igaüks kolmest filmist on omamoodi huvitav. Kui "Taassünd" haarab dokumentaalsete kaadritega eesti rahva revolutsioonilisest minevikust ja "Kohtumised tänaval" episoodidega tavaliste inimeste elust, siis "Ekspeditsioon Kamtšatkale" võlub selle karmi maa loodusega ja seda ümberkujundavate mehiste inimestega.

Mulle tundub, et kavutsuselt ja lahenduselt kõige tähelepanuväärsem on "Kohtumised tänaval". See pole õieti dokumentaalfilm, vaid pigemini kino-olukirjeldus. Need neli omapärast novelli nõukogude inimeste elust, lihtsad, kuid haaravad, on ühendatud üheks jutustuseks. Filmi režissöör Valeria Anderson, operaator Mihhail Dorovatovski ja stsenarist Valdo Pant on leidnud värskeid värve nii materjali esitamises kui ka selle lahendamises. Näilikult tavalised lood: tütarlaps sattus auto alla ja lihtne trükitööline Evald Oja annab tema elu päästmiseks oma verd; sõdur Vassili Karpov tuleb pärast demobiliseerimist Balti soojuselektrijaama ja asub seal tööle ning õppima; sõjaveteran Paul Kamm on voodi külge aheldatud, kuid ei kaota meelekindlust... Jah, täiesti tavalised episoodid, kuid autorid esitavad neid üldistatuna ja mis peaasi — huvitavalt. Nad otsekui avavad tuhandete vaatajate ees nõukogude rahva vaimse rikkuse, tema puhtuse, aususe, ülluse, sihikindluse.“
Lugovskoi, P. (1961). Kolm head dokumentaalfilmi [filmidest "Taassünd", "Kohtumised tänaval" ja "Ekspeditsioon Kamtšatkale"]. Sirp ja Vasar, 3. veebr.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm