Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmi valmimisest

Ettevalmistusperiood: 17.12.1973 - 17.02.1974
Võtteperiood: 18.02. - 12.05.1974
Montaaž: 13.05. - 28.05.1974
Filmi üleandmine - 7. juuni 1974
Valmis venekeelne dublaaž: 4.-16.12.1974
Filmi maksumus - 30 137 rubla. 

Linastusluba nr 70/74, väljastatud 22.08.1974 : ENSV Riiklik Kinokomitee lubab linastada filmi kogu Eesti NSV kinolevis igasugusele auditooriumile tähtajatult.
Linastusluba Nº 2331/74 väljastati filmile 07.12.1974. aastal: Filmi võib demonstreerida NSV Liidu kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajatult.
Rahvusarhiiv: ERA.R-1707.1.1397 Ümarnukufilmi "Muinasjutt tema majesteedist" põhidokumentatsioon.

Valmib nukufilmi stsenaarium "Roheline viiul" (autorid P. Pärn, H. Pars): 06.05.1973
Režissööristsenaariumi "Muinasjutt tema majesteedist" valmimine (autorid P. Pärn, H. Pars, S. Kiik): 15.01.1974

Oli kord... Nii algavad muinasjutud.
Oli kord inimene - nii tark, terve ja tugev. Ta tundis rõõmu elust ja tööst, enda ja kaasinimeste kordaminekutest. Haigused olid talle tundmatud. Ta ei mõelnudki sellele, et tema aju, süda, magu, maks või mõni muu organ võiks tõrkuda töötamast.
Siis aga tuli alkohol, kõikidest võrgutajatest kõige salakavalam ja alatum. Inimmõistuse meelekindlus lõi alkoholi ahvatluste ees kõikuma, esimesele napsule järgnesid teised, kuni inmene läks peast täitsa segi. Ei olnud inimene enam tark, terve ega tugev. Kadus elu- ja töörõõm, valud vaevasid südant, magu ja maks hakkasid streikima, isegi lapsed sündisid tobukestena. Alkohol seadis kogu inimkonna hävinguohtu.
Küll oleks tore, kui me saaksime öelda: "Oli kord alkohol, minu jaoks teda enam ei ole, sest ma oskan ja suudan kaitsta oma tervist alkoholi eest!"
H. Kadastik
Rahvusarhiiv: ERA.R-1707.1.1396 Ümarnukufilmi "Muinasjutt tema majesteedist" toimik, lk 58.

Filmi arutelult Tallinnfilmi Kunstinõukogus

11. juuli 1974

Kiik: Teema andis meile peavalitsus ühe järjekordse joomisvastase kampaania ajal. Olime sellega kaunikesti hädas, sest teema iseenesest banaalne. Mulle näib, et Parsil on õnnestunud teema vaimukalt ja särtsakalt lahendada. Film on õnnestunud kõigis komponentides - vaimukas ja kujundlik lahendus, toredad ja ilmekad kujud, väljendusrikas liikumine, hea muusika. Kokkuvõttes värske ja omanäoline töö.

Tuganov: Multiplikatsioonis on viimasel ajal häid asju ekraanile tulnud. See film on väga hästi õnnestud. Rõhutaksin eriti helilooja tööd. Film on ka hästi arusaadav.

Rekkor: Hoogne film, tore, kena töö.

Laius: Lustlik film. Materjal toredasti elama pandud, On leitud täiesti värske tonaalsus. Iga nukk mängib vaimukalt, ilmekalt. Enne finaali tekib paus. Tahaks, et punkt tuleks kiiremini.

Raamat: Haarav, särtsakas film. Joonistatud taust hakkas kaasa mängima. Äkki võiks sellest välja arendada uue stiilivõtte meie nukufilmi jaoks? Siin paistab olevat igatahes ahvatlev võimalus.
Kunstnõukogu otsustas anda filmile I kategooria häältega 5 poolt ja 5 II kategooria poolt.

Rahvusarhiiv: ERA.R-1707.1.1396 Ümarnukufilmi "Muinasjutt tema majesteedist" toimik, lk 53-54.

Filmist ajakirjanduses

13.—15. novembrini k.a. toimusid Moskvas eesti multifilmi päevad, mille organiseeris NSVL Kinematografistide Liit. Üks põhilisemaid nende ürituste reas oli siiski Moskva Kinomajas toimunud seanss koos järgnenud aruteluga.
/---/
Filmi «Jutustus Tema Majesteedist» puhul pälvisid tunnustust publitsistlik taotlus ning huvitav algus, kuid venitatud dramaturgiline arendus teenis etteheiteid (F. Hitruk, L. Atamanov).
Link, E. (1975). Multifilmide edu Moskvas [Moskva Kinomajas toimus animafilmide vaatamine ja arutelu]. Sirp ja Vasar, 28. nov, lk 7.

Heino Pars kavandab täiskasvanuile mõeldud filmi pealkirjaga "Muinasjutt Tema Majesteedist". Probleemiks on alkohol, irooniliselt seatakse küsimus inimorganismi Majesteedist - mõistusest -, kes ei tohiks ju lasta oma valdusi laastata. Filmi kujundab Edgar Valter.
Liidja, M. (1974). Liikumine, mis sünnib fantaasiast [seminarist Kinoliidus, Heino Parsi loomingust]. Õhtuleht, 14. jaan, lk 2, ill.

Sergei Assenin: "Isegi nii lootusetult proosalise teema puhul, nagu seda on joodikute nahutamine, oskas režissöör leida oma erilise, isikliku võtme. Ta näitas nukkude abil vormikat, oma seadustele ja rütmile allutatud inimorganismi mehhanismi, mis kaotab sisemise kooskõla ning jõuab täeliku kokkuvarisemiseni ja katastroofini."
Assenin, S. (1977). Pürgimine mitmekesisuse poole [Eesti multifilm 20-aastane, Heino Parsi nukufilmidest]. Sirp ja Vasar, 25. nov, lk 6-7, ill.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm