Avaleht » Filmiliigid

Metsik lõuna: Jõgi ja kass (2024)

Jõgi ja kass

Dokumentaalfilmid Kestus: 13:03

Huviinfo

Filmikassetist kriitiku pilguga

Johannes Lõhmus: „Filmiks saanud dokumentaallugudes paistab silma eesti- ja muukeelse maailma dissonants, mis tekitab teatavat kõhedust eestikeelse kultuuri elujõulisuse suhtes. Teaduslik uurimistöö käib inglise keeles, paksu metsa sisse isikliku paradiisi rajamine saksa keeles, siinset ja praegust olnuga siduv üsna täisväärtuslik kogukondlik koosolemise õhkkond on filmides valdavalt venekeelne. Eesti keeles tegeletakse peamiselt minevikuga, ja kuigi seda tehakse nendes filmides väga eluterves vaimus, jääb ometi kogumiku lõpus õhku küsimus, et mis elu elatakse 21. sajandi esimese veerandi lõpu eesti keelt kõnelevas Lõuna-Eestis. Praegu hakkab kõrva üksnes jõulueelne piiblimuusika, ennast eksponeeriv eesti ja inglise segakeel ning südamliku noormehe vestlus oma koeraga. Kõik ülejäänu tegeleb valdavalt mineviku mõtestamisega, aga ilma sinna kõrvale võrdväärset oleviku vaadet pakkumata.

Olgugi et meie peamiselt eestikeelse argielu dokumenteerimisega tegeleb igal talvel ilmavalgust nägevad „Eesti lood“, jääb tunne, et selles tehniliselt ja sisuliselt väga hästi õnnestunud kogumikus on mingi pusletükk täielikust õnnestumisest vajaka jäänud.

Ent esimese sellise kuraatorliku käeharjutusena lokaalsete dokumentaallugude kasseti välja andmisel tuleb tegijaid MTÜ-st Tartu Filmiselts ometi väga kiita. Pikalt ja põhjalikult ette valmistatud programm (alates rahvusvahelisest residentuurist juba 2022. aastal ja lõpetades nüüd kevadiste esilinastustega Eesti eri paigus) on kandnud vilja: talvine Peipsi koos suvise Piirissaarega ja Petserimaa, Võrumaa, Tõravere ja Annelinnaga on saanud head lokaalsed filmid, mis tekitavad soovi Lõuna-Eestisse luusima minna ja seal rohkem aega veeta, ning neid lugusid pole häbi ka teiste eurooplastega jagada.

Loodetavasti saavad ka muud Eesti piirkonnad ja lühifilmide kogumike produtseerijad-rahastajad siit ideid, kuidas luua tugevat tervikut, mille vaatamisest tekib meeldejääv tunne, nagu oleks hulga värsket lõunamaist õhku kopsudesse ammutatud. Väga hästi toetasid tervikutunnet ka Sander Joone tehtud animatsioonid lühifilmide vahel, mis häälestasid avastama neid vihjeid, mis meisterlik animaator enne järgmise dokirännaku algust jättis. Tahaks loota, et mitmelgi nähtud lühidokil võiks olla lendu ka rahvusvahelisel lühifilmimaastikul, aga praegu pole sellest veel midagi kuulda olnud. Need on kaheksa filmi, mis väärtustavad uudishimu, julgust, loomingulist meisterlikkust, otsingulisust, argielu fantaasiaid, kogukondlikku tähistamist, mineviku mõtestamist ja oleviku eripära märkamist. ning sellist kogumikku võib kerge südamega igaühele vaatamiseks soovitada.“ /---/

Arvustuse täistekst:
https://epl.delfi.ee/artikkel/120292559/arvustus-metsik-louna-toob-kopsudesse-hulga-varsket-lounamaist-ohku
Lõhmus, J. (2024). „Metsik lõuna“ toob kopsudesse hulga värsket lõunamaist õhku. Eesti Päevaleht, 14. mai.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm